שלבי המחזור החודשי מנקודת מבטה של הרפואה הסינית
- Tom Assedo
- Aug 9, 2023
- 5 min read
Updated: Jan 9
לרפואה הסינית יש דרך מעניינת ואלגנטית להציג ולהסביר את המחזור החודשי , אפשר ללמוד ממנה כמה עצות פנטסטיות לגבי חיים בקנה אחד עם המחזור החודשי אם נדע להקשיב לסימנים. רובנו מודעות לכך שהמחזורים שלנו מושפעים ממגוון הורמונים שמשתנים ברמתם בדם במהלך המחזור.
אפשר להשוות את השינויים הללו לתנועת אנרגיית היין והיאנג בגוף לאורך כל המחזור החודשי .
בקצרה על יין ויאנג
דוגמה טובה להבין את היין, היאנג ומשחק הגומלין ביניהם היא להסתכל על המחזוריות של יממה. לפנות בוקר החושך והקור (יין) מתחילים לפנות את מקומם לשמש העולה (יאנג) ומתחילים להרגיש את החום . עד הצהריים, האנרגיות של היאנג (מחממת, מייבשת,מזיזה) עדיין נבנות, ואחרי שיא הצהריים היאנג מתחיל לדעוך, כשה-יין (האנרגיות המקררות, המלחלחות והמזינות) מתחילות להשתלט. מהשקיעה עד חצות הוא החלק הכי יין של היום, ומזריחה עד הצהריים הוא החלק הכי יאנגי של היום. יין ויאנג נמצאים תמיד במעבר ובטרנספורמציה, ולכן אינם יכולים להתקיים אחד בלי השני. בכל יין יש מעט יאנג ובכל יאנג יש מעט יין.

סמל היין ויאנג
השלבים לפי הרפואה הסינית:
ברפואה הסינית ארבעת שלבי המחזור מחוברים זה לזה, הם מתארים את התהליך שקורה על ידי הגאות והשפל של היין והיאנג בכליות. המחצית הראשונה של המחזור (דם + יין) נתפסת כ יין , ו במחצית השנייה (יאנג+צ'י) נחשבת כיאנג.
שלב הדם קורה ביום 1-7 והוא מקושר לאלמנט המים ומייצג את החורף הפנימי שלנו.
שלב היין קורה יום 7-14 והוא מקושר לאלמנט העץ ומייצג את האביב הפנימי שלנו.
שלב היאנג קורה ביום 14-21 והוא מקושר לאלמנט אש ומייצג את הקיץ הפנימי שלנו.
שלב הצ'י קורה ביום 21-28 והוא מקושר לאלמנט מתכת ומייצג את הסתיו הפנימי שלנו.
בכל שלב ושלב, אנו מותאמות אנרגטית והורמונלית לפעילויות גופניות ספציפיות, מצבים נפשיים-רגשיים, דפוסי התנהגות ושינויים אחרים של אורח חיים במהלך כל שלב. אנו יכולות לבחור בתזונה, אימונים, פרויקטים והתנהלות בין אישית המתאימות בצורה הטובה ביותר לקצב הפנימי שלנו, ובכך נשפר את בריאותנו.
ועכשיו לשלבים:
השלב הראשון :שלב הווסת.
השלב הראשון הוא השלב של ימי הדימום, השלב הזה נמשך בדרך כלל שלושה עד עשרה ימים, בשלב הזה נרצה זרימה טובה של צ'י ודם, בשלב הזה בלוטת ההיפופיזה מתחילה להפריש את ההורמונים הטרופיים LH ו FSH ובכך מתחיל הגירוי לגדילה של זקיקים חדשים.
טיפים לשלב הזה:
בשלב הזה נרצה להאט כמה שאפשר, לא להתאמץ יותר מידי, ננוח הרבה ונגביל את הפעילות הגופנית למתיחות' הליכות, יין יוגה, צ'י קונג ומדיטיציה.
נרצה לאכול אוכל מחמם ומנחם (לא ממתקים:)) כמו תבשילים מחממים בבישול איטי' עם תבלינים מחממים (ג'נג'ר, קינמון, ציפורן וכו) עם ירקות שורש, מרקים, ציר עצמות, דגנים מלאים אם הם עושים לנו טוב לעיכול והמון שתיה, רצוי חמה או פושרת. נשתדל להימנע מסוכר, מוצרי חלב, אלכוהול, קפאין וטבק, אלו יכולים לגרום לתחושת עייפות.
בשלב הזה חשוב לשמור על רמת הסוכר בדם מאוזנת, ולכן כדאי לא להגזים עם פחמימות פשוטות וממתקים.
נרצה להיות בסביבה בטוחה, נוחה ומכילה, למשל בבית עם בני המשפחה או בני/בנות זוג ונקפיד על מנוחה.
נרצה לחמם את הבטן התחתונה והגב התחתון, עם בקבוק מים חמים או כרית חמה, החום עוזר לשיפור זרימת הדם וכפי שכתבתי קודם, זה חיוני לשלב הזה.
השלב השני: השלב הפוליקולרי - סוף הדימום והכנה לביוץ. בשלב זה, אחד מהזקיקים הרבים המיוצרים בשלב הקודם הופך להיות דומיננטי ומתחיל לגדול, ומייצר יותר אסטרוגן. כתוצאה מכך, רירית הרחם מתעבה וגדלה. הגוף מייצר יותר דם ויין, גם כמות וההפרשות הריריות הוגינליות עולה. טיפים לשלב הזה: השלב הזה הוא זמן מעולה להשתמש בחלק היצירתי והפרודקטיבי שלנו, נרגיש יותר אנרגטיות ויצירתיות: זהו זמן טוב לעבוד על פרויקטים, רעיונות, לבצע דברים שהיו לכן בתכנון ודחיתן אותם, לפגוש אנשים חדשים וגם לעשות יותר סקס. נישן יותר ונקפיד על שינה מרובה וטובה, ננסה לישון לפני 11 בלילה. אפשר לעשות כל פעילות גופנית, אפילו מומלץ. בשלב הזה נאכל מאכלים שיחזקו ויזינו את היין שלנו כדי לגרום לרירית הרחם להתעבה בצורה טובה ומספקת. נאכל המון ירוקים טריים, דגים, בשר ועורף אורגניים, ביצים וטופו, זרעים, פירות וירקות שורש. במידה וזה מתאים נוסיף גם B12 וחומצה פולית כדי לשפר את בניית היין והדם.
השלב השלישי: שלב הביוץ. לרוב מלמדים שהביוץ מתרחש ביום ה14 של המחזור אבל זה לא תמיד נכון. בפרקטיקה, יש כל מיני גורמים שמשפיעים על מועד הביוץ, למשל אורך המחזור ומצבה הבריאותי של האישה. הביוץ קורה בדרך כלל 11-16 ימים לפני היום הראשון של הדימום. במהלך שלב זה, עליה של הורמון LH גורם לשחרור הביצית מהזקיק הדומיננטי. זהו השיא של שלב היין, כאשר אנרגיית היאנג מתחילה לעלות.
טיפים לשלב הזה: בשלב הזה נמשיך להיות פרודוקטיביות ויצירתיות, נמשיך את מה שעבדנו עליו בשלב הקודם. נרצה לתת לרגשות שלנו לא להישאר שמורים אצלנו, נרצה לדבר עליהם ולהוציא אותם החוצה. רגשות תקועים יכולים לגרום לPMS בשלב מאוחר יותר. נרצה להזין ולחזק את הכליות, ונשמור על אזור המותניים וכפות הרגליים חמות. נשתדל לאכול אוכל קליל יותר, ונמנע מארוחות גדולת, נרצה לאכול ארוחות קטנות-בנוניות לארוך היום. נאכל ירקות מאודים או מבושלים קלות, קינואה, דגים ועוף וטופו. נימנע מאוכל נא וקר, סוכר מעובד ומוצרי חלב. נקפיד על שתיה מרובה ונעדיף להימנע ממים קרים. לאלו שמנסות להרות, לאכול אננס (כולל ובמיוחד הליבה) יכול לעזור בהשרשת העובר.
השלב הרביעי: השלב הלוטאלי
בשלב זה הגופיף הצהוב השתחרר, ומתחילה הפרשת פרוגסטרון. זהו החלק הכי יאנגי במחזור שלך, שמתבטא בעלייה עקבית של טמפרטורת הגוף.
בהריון, הגוף דורש הרבה אנרגיה כדי לפתח ולהזין את העובר, ולכן החלק הזה נחשב למאוד פעיל ואנרגטי.
עם זאת, במידה ואין הריון, הגוף משתמש באנרגיה כדי להשיל את רירית הרחם, בימים הספורים לפני תחילת המחזור, נשים רבות מתחילות להרגיש יותר סגורות ומופנמות, גם בגלל ירידת היין ועליית היאנג.
נמנע מסטרס ומצבים שמלחיצים אותנו.
טיפים לשלב הזה:
זה הזמן לטפל בעצמך, עיסויים, דיקור וכל טיפול אחר שעושה לך טוב.
נמשיך להקפיד על שתיה מרובה.
זה הזמן להקשיב לאינטואיציות שלך, לרגשות ומחשבות, מומלץ לכתוב את המחשבות והרגשות במחברת או יומן ייעודי לכך.
נרצה לאכול שוב אוכל מחמם ומניע שתומך ומחזק את היאנג, ירקות מבושלים, בשר מבושל, אורז או דגנים מלאים אחרים. נמנע מאלכוהול וקפאין בצורה מוגברת כדי לא לגרום לPMS. נשתדל לא להיכנע ל"קרייבינג" של סוכר.
נפחית בפעילות גופנית אינטנסיבית, נתמקד במתיחות וחיזוק של הגוף.
ברפואה הסינית אנו מטפלים בבעית כמו חוסר איזון הורמונלי, מחזורים כואבים והפרעות אחרות על ידי טיפול בשורש הבעיות. טיפולי דיקור בשגרה, צמחי מרפא, אורח חיים נכון וטיפול תזונתי יכולים לסייע בתמיכה בתהליכים ההורמונלים והפיזיולוגיים של המחזור החודשי.

יצירה שלי בdall-e של טיפול באישה בזמן ווסת
מאכלים לכל שלב:
הכנתי את הטבלה הבאה כדי לדעת אילו מאכלים כדאי לשלב באיזה שלב של המחזור, אין צורך לנסות להקפיד לאכול רק לפי הטבלה, מספיק השילוב שלהם בתזונה הרגילה שלכם (ולפי הטיפים שציינתי למעלה), אז כמו שאומרים, בלי לחץ :)
השלב הלוטאלי | שלב הביוץ | השלב הפוליקולרי | שלב הווסת | |
דוחן אורז מלא | קינואה אמרנת | שיבולת שועל | אורז בר כוסמת | דגנים |
כרוב כרובית סלרי מלפפון שום ג'ינג'ר כרישה בצל דלעת צנון בטטה | אספרגוס גמבה אדומה כרוב ניצנים מנגולד עירית חציל אנדיב אוקרה בצל ירוק עגבניות תרד ג'ינג'ר | ארטישוק ברוקולי גזר חסה פטרוזיליה שועית ירוקה זוקיני אפונה | סלק קייל פטריית שיטקה בוק צ'וי ברוקולי עלים ירוקים שום כורכום ג'ינג'ר
| ירקות |
תפוחים תמר אפרסק אגס צימוקים | משמש מלון קוקוס תאנה גויאבה אפרסמון פטל תות | אבוקדו לימון ליים תפוז שזיף רימון | אוכמניות שחורות וכחולות חמוציות אבטיח קיווי פירות הדר | פירות |
חומוס | עדשים אדומות | שעועית שחורה עדשים ירוקות שעועית לימה שעועית מש | שעועית אזוקי סויה שחורה שעועית | קטניות |
צנוברים אגוזי מלך שומשום גרעיני חמנייה | שקדים פקאן פיסטוק גרעיני דלעת פשתן | אגוז ברזיל קשיו ליצ'י גרעיני דלעת פשתן | גרעיני דלעת ערמונים פשתן | אגוזים וזרעים |
הודו בשר בקר ציר עצמות | כבש | עוף ביצים | ברווז חזיר ציר עצמות | בשר |
בקלה | סלמון שפרימס טונה | סרטן עם מעטפת רכה פורל צדפה ממים מתוקים | שפמנון צדפות סרטן לובסטר תמנון סרדינים | מאכלי ים |
מנטה נענע ספירולינה | כורכום ציפורן כמון קינמון טופו | זיתים מלפפון חמוץ חומץ כרוב כבוש טופו | מיסו מלח ים | מאכלים אחרים |
אם את מרגישה שאת צריכה ייעוץ יותר פרטני ומדוייק לך, מוזמנת ליצור איתי קשר ונתמקד בצרכים הספציפים שלך .
*****מידע והתכנים באתר אינם מהווים חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא. כל חומר רפואי המופיע באתר זה הינו אינפורמטיבי בלבד ואין לראות בו בדרך כלשהי יעוץ רפואי ו/או המלצה לטיפול ו/או תחליף לטיפול. השרותים והמידע באתר זה הינם כלליים ולא ניתן להתאימם באופן פרטני לצרכיו של כל אדם ואדם ועל כן ולצורך קבלת טיפול רפואי ו/או יעוץ אישי יש לפנות לרופא.****
Comentários